Önce sorular…
Evde itikafa girilir mi? Evde itikaf nasıl yapılır, evde itikafa girilir mi? Soruları koronavirüs salgını nedeniyle camilerin kapalı olması nedeniyle bu yıl itikafa girmek isteyenlerce merak edilmekte. Ramazan ayı içerisindeyiz. Ramazan ayının en kıymetli günlerine yaklaşmaktayız. Ramazan ayının başı rahmet ortası mağfiret sonu ise cehennem azabından kurtulmaya vesiledir. Peki itikaf nasıl bir süreçtir? İtikafa girerken neler yapılır, nelere dikkat edilir? İtikaf için hanım ve erkeklerde yapılması gerekenler nelerdir? Evde itikafa girilir mi? Evde itikaf olur mu? Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala itikaf sünneti nedir, ve itikaf detayları internette aranan konular arasında yer alıyor. İtikaf nasıl bir süreçtir? İtikafa girerken neler yapılır, nelere dikkat edilir? İtikaf için hanım ve erkeklerde yapılması gerekenler nelerdir?
İşte tek tek cevaplar!
Ramazan ayının son gün gününde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) itikafa girerdi. İtikaf erkekler için beş vakit namaz kılınan bir camide oraya gidip kendini ibadete, zikire Kur’an-ı Kerim okumaya vermesidir. Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir. İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir.
İtikafa giren kişi zorunlu ihtiyaçları dışında (abdest tazeleme, o camide cuma namazı kılınmıyorsa cuma namazı kılınacak bir camiye gidip gelme) o camiyi terk etmemesidir.
İtikaf nasıl yapılır?
Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir. İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder.
Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz.
Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescidden çıkabilir. Bu zorunlu hâllerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291-293).
Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da ve özellikle bu ayın son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif vardır (Buhârî, İtikâf, 1; Müslim, İtikâf, 1-5; Ebû Dâvûd, Ramazân, 3; Savm, 77).
Nafile olan itikâfın en azı bir gündür. Ebû Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan fazlası olarak belirlerken İmam Muhammed itikâf için bir saati de yeterli bulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 290). Yukarıda izah edildiği şekli ile camide itikâf erkeklere mahsustur. Kadınlar ise evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir yerinde itikâfta bulunabilirler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291).
Şafi mezhebinde durum farklı!
Şâfiî mezhebine göre ise, mescid dışında itikâf caiz değildir. Kadın, kocasından izin alarak mescitte itikâf yapar. Zira Hz. Peygamberin (s.a.s.) eşlerinin mescidde itikâfa girdikleri rivayet edilmiştir (Müslim, İtikâf, 6). Bu mezhebe göre itikâf sırasında oruçlu bulunmak da şart değildir (Şîrâzî, el-Mühezzeb, I, 350; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 658-662).
Her yıl ramazan ayının atmosferini farklı şekilde yaşamak isteyen bazı Müslümanlar, ramazanın son 10 gününde dış dünyayla bağlantılarını keserek itikaf ibadeti için camilere kapanıyor. Bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle camilerde toplu ibadet kısıtlandı. Bu nedenle Müslümanlar itikaf sünnetini cami yerine evlerinde yapacak.
Kadınlar nasıl itikaf yapar?
Kadınlar camide itikâf yapmaz. Evdeyse şarta bağlıdır. Eğer mescid olarak kullandıkları bir oda varsa, o odada itikâfa girebilirler. Yemek yapmak, temizlik gibi ev işlerinin hiçbiri yapılmaz. Sadece ibadetle uğraşılır. Abdest gibi zaruri işleri yapmanın mahzuru olmaz. Ramazanın son on gününde olanı sünnet-i kifâyedir.
Bir kaç saatlik itikaf olur mu?
Az itikâf da yapılabilir. Bir gün veya birkaç saat gibi. İtikâfa girenin oruçlu olması şarttır. Özellikle çalışmak zorunda olanların, düzenli bir şekilde işe gitmesi gerekenlerin ve başasıyla ilgilenmesi sebebiyle 10 günlük itikaf yapamayacak olanlar bir kaç saatlik, bir günlük ya da iki namaz arasındaki geçen vakit için itikafa girebiliyor.
Sadece Şâfiî’de oruçlu olma şartı yoktur. Diğer üç mezhepte oruçlu olmak şarttır. İmkânı olan kadınların evde itikâfa girmeleri, unutulmuş bu sünneti ihya etmeleri ve sünneti ihya etme sevabına kavuşmaları çok iyi olur.