Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sosyal medya hesabından yaptığı son 10 yılda boşanan çiftlerin istatiski bilgilerini paylaşarak uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Tarhan, toplumun çatırdadığını gözler önüne seren paylaşımında boşanma hızının evlenme hızını geçtiğini belirtti.
“Ailede yangın var!”
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, boşanmaların yüzde 28,9, boşanan çift sayısının 1 milyon 218 bin 458’e ulaştığını, evlenme hızının son 10 yılda yüzde 7,09 gerilediğini ve 596 bin 459 çiftin evlendiği haberini paylaşan Tarhan “Ailede yangın var. Sosyal Politikalarımızı revize etmeliyiz” çağrısında bulundu.
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Boşanma hızı evlenme hızını geçti son 10 yolda evlenme % 7.09 gerilerken boşanma %28.9 arttı” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Ailede yangın var. Sosyal Politikalarımızı revize etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Tarhan, geçtiğimiz aylarda yaptığı bir konuşmada Amerika’da Nebraska Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışmadan bahsederek, “Orta Amerika’daki bir bölgede mutlu evliliklerin üç ortak özelliği tespit edilmiş. Birincisi birlikte zaman geçirme fazla. İkincisi takdir ve onay gibi pozitif sözcüklerin çok kullanıldığı tespit edilmiş. Üçüncüsü ise çiftlerin birlikte kiliseye gitmeleri. Bu üç önemli nokta aslında insanın evliliğini mutlu hale getirmesi için yaşam felsefesi haline getirmesi gereken pozitif yaklaşım. Pozitif iletişim önemli. Örneğin aile içerisinde bir sorun ortaya çıktı. O sorunu çözerken pozitif yaklaşım göstermek, tehdit yönlü değil de o durumun nasıl fırsata dönüştürüleceğini düşünerek çözmeye çalışmak çok önemli. Bunu taraflardan biri yaptığında diğer taraf olumlu şekilde etkileniyor. Bir müddet sonra psikolojik üstünlük pozitif söylemde bulunan kişinin lehine geçiyor. Ailenin huzurlu olmasını istiyorsak negatifle uğraşan değil de pozitiflerle uğraşan bir eş rolünü seçmemiz önemli. Aile içi iletişimin sihirli kavramı pozitif iletişim diyebiliriz” diye konuştu.