Zülfü Livaneli

Türk müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve yönetmen Zülfü Livaneli kimdir ? İşte Zülfü Livaneli biyografisi...

Ömer Zülfü Livanelioğlu, 20 Haziran 1946’da Konya‘nın Ilgın ilçesinde dünyaya geldi.

Livanelioğlu ailesinin büyük dedeleri Ömer Efendi 93 Harbi’nde Artvin’in Ermeni ve Rus işgaline uğraması üzerine Erzurum’a gelerek Ahmet Muhtar Paşa’nın ordusuna katılmıştır.

Bağlama çalmayı eniştesinden öğrenen Livaneli, ABD Fairfax Konservatuarı’ndan mezun olmuştur.

Cezaevine girdi

Siyasi görüşü yüzünden, 1971’de darbe sonrası cezaevine girmiş ve 1972’de İsveç’e kaçmıştır.

Stockholm’da bir sene müzik eğitimi gören sanatçı, 1973’te ilk albümü Chants Revolutionnaires Turcs’ü Belçika’da yayınladı.

1978 senesinde çıkardığı “Nazım Türküsü” adlı albümde Nazım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkıları bir araya getirdi.

 UNESCO tarafından büyükelçilik verildi

Sanat kariyerine sinema filmlerini de ekleyen Livaneli, dört filmin yönetmenliğini yaptı. Bu yönetmenlikle 1989’da Montpelier Film Festivali’nde “Altın Antigone” ödülünü aldı. 1996’da UNESCO tarafından büyükelçilik verildi.

Siyasi kariyeri

Livaneli, 1994 yerel seçimlerinde, Sosyaldemokrat Halkçı Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı‘na aday oldu. Anavatan Partisi’nin adayı İlhan Kesici, Refah Partisi‘nin adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Doğru Yol Partisi‘nin adayının Bedrettin Dalan olduğu çekişmeli seçim sürecinde oyların %20,30’unu alan Livaneli üçüncü geldi.

Recep Tayyip Erdoğan ise %25,19’luk bir oranla Belediye Başkanı seçildi. Livaneli, 2002 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi‘den İstanbul milletvekili seçildi. Partinin 13. Olağanüstü Kurultayı‘nda yeter sayıda imza bulamadığı için genel başkan adayı olamadı ve parti yönetimini ağır şekilde suçlayarak istifa etti.

Livaneli, istifasını açıklarken şunları söyledi:

CHP yönetimi, Atatürk’ün laik, devrimci, halkçı, çağdaş ve reformcu çizgisini 21. yüzyıla taşıyamadığı için ülkemizi içinden çıkılması güç bir siyasi karmaşaya sürükledi. Bu büyük tarihsel ve siyasi kaymayı engelleyebilmek ve CHP’yi özündeki devrimci, reformcu ilkelere tekrar kavuşturabilmek için, parti içinde her düzeyde büyük çaba harcadım. Ama ne yazık ki bu çabalar da diğerleri gibi sonuçsuz kaldı. Partideki muhalif fikir ve kişileri yok etme alışkanlığı, bu kurultaydan sonra da bir kıyıma dönüşerek devam ediyor. CHP içinde kalarak mücadele etme yolları artık tükendi. Parti, örneği görülmemiş bir şekilde antidemokratik ve oligarşik bir yapıya dönüştürüldü.

Özel hayatı

Ömer Zülfü Livaneli, Ülker Hanım’la evlidir ve bir kızı vardır.

Kızı Aylin Livaneli eğitimi ve yaptığı pek çok işten sonra müzik ile ilgilenmiş ve beş albüm çıkarmıştır. Müziğe ara veren Aylin Livaneli şu an yurt dışında ekonomi üzerine eğitim almaktadır. Yayınlanmış 3 kitabı bulunmaktadır.

Kitapları

Huzursuzluk (2017)
Konstantiniyye Oteli (2015)
Kardeşimin Hikayesi (2013)
Edebiyat Mutluluktur (2012)
Harem (2012)
Serenad (2011)
Sanat Uzun Hayat Kısa (2010)

Son Ada (2008)
Sevdalım Hayat
Leyla’nın Evi
Gorbaçov´la Devrim Üstüne Konuşmalar
Mutluluk (2002)
Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm
Livaneli Besteleri

Engereğin Gözündeki Kamaşma
Sosyalizm Öldü Mü?
Diktatör ile Palyaço
Türkiye Orta Zekalılar Cenneti
Sis

Dünya Değişirken
Geçmişten Geleceğe Türküler
Arafat´ta Bir Çocuk

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close