1965’ten günümüze kriz çıkarıyor!.. Adaları silahlandırıp sözde İstanbul’u bölüyorlar

ABD ve Avrupa’nın şımarttığı Atina, adalar konusunda 1965 yılından bu yana sistematik şekilde kriz çıkarıyor ve kışkırtıyor. Son 15 yılda Yunanistan cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar ve askeri yetkililerin işgal ettikleri adalara provokatif turları, pozları ve tatbikatlar ise sürekli arttı.

Ege Denizi’ndeki adalar konusunda 1965’ten bu yana sistematik tahrikte bulunan Yunanistan, son 15 yılda provokasyona hız verdi. Yunanistan Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, Bakanlar ve askeri yetkililer işgal ettikleri adalara tahrik turları düzenledi. Üst düzey Yunan yetkililer Lozan ve Paris Antlaşmalarına göre gayri askeri statüde olması gereken adalarda askeri tatbikatlara katıldı. Yeni Şafak’ta bugün “Krizotakis” manşetiyle yayımlanan habere göre; özellikle Türkiye kara sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki Keçi ve Meis gibi adalara giden Yunan siyasetçiler, Ankara’ya küstahça mesajlar gönderdi.

İşte Yunanistan’ın provokasyon kronolojisi:

– 6 OCAK 2009 – Yunan Cumhurbaşkanı ve belediye başkanının Aydın/Eşek Adası’nda çektirdiği fotoğrafta görülen binada “Yunanistan Cumhuriyeti Güney Ege Bölgesi On iki Ada İli Eşek Adası Nahiyesi” tabelası asılı.

– 22 EKİM 2012 – Yunan Genelkurmay Başkanı Korg. Kastantinos Guinis, Rodos Adası’nda konuşlu Yunan Mekanize Tümeni birliklerini denetledi. Fotoğraflarda ABD yapımı M48 tankları da görüldü.

– 26 HAZİRAN 2014 – Yunan Savunma Bakanı Dimitris Avramopoulos, Sakız Adası’ndaki Mekanize Tugayı Harekat Merkezi’ne gitti.

– 21 ARALIK 2016 – Yunan Genelkurmay Başkanı Evangelos Apostolakis, Adalar Valisi Andreas Ilıopoulos ile birlikte Aydın/Eşek Adası’na askeri gözetleme faaliyetleri için kurulan istasyonu ziyaret etti. Türkiye’yi gözetleyen işgalci Yunan askeriyle birlikte poz verdi.

– 14 MART 2017 – Taşoz Adası’nda askeri tatbikat yapıldı.

Türkçe küfretti

– 16 NİSAN 2017 – Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Alkiviadis Stefanis ile birlikte Eşek Adası’na gitti. Kammenos, Türk hava sahasında uçtukları uyarısında bulunan Türk hava kontrolörüne, “Yunan hava sahasındayız. Yunan Savunma Bakanıyım” diye cevap verdi. Türk hava kontrolörünün ısrarlı uyarısı üzerine Kammenos, Türkçe küfretti.

– 28 NİSAN 2017 – Bulamaç Adası’ndaki 40 kişilik Yunan milis gücü 3 gün süren tatbikat yaptı.

– 31 MAYIS 2017 – Bozbaba Adası’ndaki askeri tatbikatta 105 mm çekili obüs bataryasından atış yapıldı.

– 5 TEMMUZ 2017 – Yunan ASDEN Adalar Komutanı Korgereral Nikoleos Manolakos, Limni Adası’ndaki Yunan Mekaniza Tugayı’nın silah depolarını incelemeye gitti. Servis edilen görüntülerde ABD yapımı TOW tanksavarlar dikkat çekti.

Namluları Türkiye’ye çevirip fotoğraf verdiler

– 11 ARALIK 2017 – Sisam Adası’nda uçaksavarlarla atış yapıldı. Adada konuşlu Yunan Mekanize Tugayı’na ait tankların namluları Türkiye’ye çevrilmiş şekilde fotoğraf verildi.

– 6 EKİM 2018 – Yunan askerleri, Taşoz Adası’nda Parmenion-2018 tatbikatı yaparken görüntülendi.

– 25 MART 2018 – Eşek Adası’nda Yunan askerlerin katılımıyla sözde “Yunan Bağımsızlık Günü ve Yunan Milli Bayramı” kutlaması yapıldı.

– 31 EKİM 2018 – Sakız Adası’ndaki tatbikatta Yunan Mekanize Tugayı toplu birlikleri atış yaptı.

– 19 MART 2019 – Yunan askerleri Sakız Adası’nda ABD yapımı M113 zırhlı personel taşıyıcı ile tatbikat yaparken görüntülendi.

– 11 NİSAN 2019 – Yunan Kara Kuvvetleri Denetleme Heyeti Başkanı Korgeneral Antonios Nomikos, Aydın/Hurşit Adası’nda konuşlu Yunan Kara Üssü’nü denetlemeye gitti.

– 18 HAZİRAN 2019 – Nomikos iki ay sonra da Rodos Adası’ndaki Yunan askerlerini denetledi.

– 2 TEMMUZ 2019 – Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Georgios Kambas, Limni Adası’nda Yunan Mekanize Tugayı birliklerini denetlerken boy gösterdi.

– 6 OCAK 2022 – Yunan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, Gavda Adası’nda Ortodokslar için kutsal olan Acı Su Yortusu’na katıldı. Küçük limanda askeri törenle karşılanan Sakelaropulu, adada görevli Hava İndirme Bölüğü askerlerinin taşıdığı Yunan sancağını selamladı. Cumhurbaşkanına, İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’nin Gavdos’a atadığı iki papaz da eşlik etti.

– 17 HAZİRAN 2022 – Yunanistan son olarak 3 gün önce gayri askeri statüdeki Limni Adası’na F-16 indirdi.

Meis’e asker çıkardılar

– 31 MART 2020 – Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’de yürüttüğü sismik faaliyetlerin ardından, Yunanistan Meis Adası’na turistik botlarla tam teçhizatlı asker çıkarttı.

– 28 AĞUSTOS 2020 – Fransız haber ajansı AFP, servis ettiği fotoğraflarla Yunan askerlerinin, içinde turistlerin de bulunduğu bir feribotla Meis Adası’na indiğini duyurdu. Ajans, kamuflajlı ve silahlı askerlerin Blue Star adlı gemiye bindikleri ve indikleri ana dair fotoğraflar yayımladı.

Ateşle oynayıp görüntüleri Türkiye’den erişime kapattılar

– 6 OCAK 2018 – Yunanistan’da siyasetçiler de giriştikleri tahriklerle sürekli tansiyonu yükseltti. Yunanistan’ın eski Başkakanı Aleksis Çipras, 6 Ocak 2018’de beraberindeki Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos ve Genelkurmay Başkanı Oramiral Evangelos Apostolakis ile birlikte Muğla’ya 8 kilometre uzaklıktaki gayri askeri statüdeki Keçi Adası’na gelerek adadaki askeri birliği denetledi. Yunan Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinden yayınlanan görüntüler Türkiye’den erişime kapalı tutuldu.

Meis’e asker çıkardı

– 31 MART 2020 – Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’de yürüttüğü sismik faaliyetlerin ardından, Yunanistan Meis Adası’na turistik botlarla tam teçhizatlı asker çıkarttı.

– 28 AĞUSTOS 2020 – Fransız haber ajansı AFP, servis ettiği fotoğraflarla Yunan askerlerinin, içinde turistlerin de bulunduğu bir feribotla Meis Adası’na indiğini duyurdu. Ajans, kamuflajlı ve silahlı askerlerin Blue Star adlı gemiye bindikleri ve indikleri ana dair fotoğraflar yayımladı.

Ateşle oynuyorlar

– 6 OCAK 2018 – Yunanistan’da siyasetçiler de giriştikleri tahriklerle sürekli tansiyonu yükseltti. Yunanistan’ın eski Başkakanı Aleksis Çipras, 6 Ocak 2018’de beraberindeki Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos ve Genelkurmay Başkanı Oramiral Evangelos Apostolakis ile birlikte Muğla’ya 8 kilometre uzaklıktaki gayri askeri statüdeki Keçi Adası’na gelerek adadaki askeri birliği denetledi. Yunan Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinden yayınlanan görüntüler Türkiye’den erişime kapalı tutuldu.

– 3 HAZİRAN 2022 – Aynı tahrike Yunanistan’ın mevcut Başbakanı Kiryakos Miçotakis de imza attı. 3 Haziran 2022’de Keçi Adası’na gelen Miçotakis, Yunan askerleriyle poz verdi. Yunan hücum botları da adanın etrafında devriye gezdi. Türkiye’nin 6 millik karasuları içindeki Keçi Adası, Yunanistan’a 320, Marmaris’e 8 kilometre mesafede.

Trakya’yı işgal planı

Yunan askerlerinin adalar başta olmak üzere yaptığı tüm askeri tatbikatlarda, Trakya’yı ele alan planlar dahilinde hareket ettiği belirtiliyor. Bu plan doğrultusunda Türk askeri kuvvetleri Ege kıyılarında durduruluyor. Yunan ordusu ise Meriç sınırından ilerleyip Trakya içlerine kadar işgal ediyor. Geçtiğimiz Şubat ayında Amerikan CBS televizyonunda yayımlanan bir harita da bölgede yapılmak isteneni gözler önüne serdi. İstanbul haritada Ekümenik Patrikhane şehri, Trakya da Yunanistan toprağı olarak gösteriliyor. Söz konusu haritayı Yunan Pentapostagma gazetesi de gündeme getirdi. Gazete bu haritayı “ABD Ankara’yı 96 saatte işgal edecek” sözleriyle servis etti.

Yunanistan krizi tırmandırmaya yönelik Türk düşmanı politikasına karşılık başarısız oluyor. Türkiye’nin savunma sanayiine yönelik yatırımları Yunan Meclisi’nin bir numaralı gündemi…

Sistematik kriz, sistematik ahmaklık!

1965’ten beri Adalar Denizi adalarında sistematik olarak kriz çıkaran Atina bir taraftan da kendisine bağlı yayın organlarında bölünmüş Türkiye haritaları yayımlıyor. Son olarak bölünmüş İstanbul haritası rezaletini, Yunan Pentapostagma gazetesi alçakça ifadelerle tekrarladı. Düşmanca tavra tepki gösteren uzmanlar, “Bu anlayış ve davranışların ne müttefiklik, ne dostluk ne de komşulukla bağdaşır tarafı yok” dediler.

Türkiye’nin 70 yıllık NATO müttefiki ABD’nin önde gelen televizyon kanallarından CBS TV’de geçtiğimiz şubat ayında yayınlanan bölünmüş İstanbul haritası rezaletini Yunan Pentapostagma gazetesi alçakça ifadelerle tekrarladı. Her türlü ahlak ve edep sınırlarını zorlayan Pentapostagma’nın rezil haberinin başlığı ise “ABD, Ankara’yı 96 saatte işgal edecek” oldu. Yeni Akit’ten Çınar Demir’in haberine göre; dünyada görülmemiş aşağılık bir dille tehdit ve provokasyon amaçlı hazırlanmış haberde dahi Türkiye korkusunu gizleyemeyen Yunan Pentapostagma, Türkiye’nin sahip olduğu milli ekipman ve araçlardan duyduğu endişe ve kaygılara da haberde yer verdi. Türk Ordusunun “Fransız ve Yunan savaş gemileriyle baş edemeyeceklerini” belirten hezeyan dolu haberde bu nedenle bir gerilla savaşı tarzı olarak Türkiye’nin insansız deniz araçları geliştirdiği iddiasına yer verildi.

Megalo İdea’yı sürdürüyorlar

Konuya ilişkin Akit’e değerlendirmelerde bulunan TÜRKDEGS Başkanı Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, şunları dile getirdi: “Yunanların MEGALO İDEA’sı (Büyük Ülkü) Batı Anadolu’yu, Trakya’yı, İstanbul’u, tüm Adalar Denizi (Ege) ile Kıbrıs adasını topraklarına katmaktır. Bu hedeften asla sapmadılar ve bu hedefe ulaşmak için tarih boyunca büyük devletlerle işbirliği içinde bulundular. Bugün de bu tarihi hedef ve işbirliğinin aynen devam ettiğini gerek bu harita olayından, gerekse Yunan liderlerinin, gazetecilerinin ve yetkililerinin açıklamalarından görmek mümkündür. Tüm bu söylemler esasen bir NATO üyesi olan Yunanistan’ın bir başka NATO üyesi olan Türkiye’ye karşı saldırgan, düşmanca ve yayılmacı niyetini yansıtmaktadır. Ancak daha da önemlisi diğer NATO üyeleri olan ABD ve Fransa’nın Yunan medyasında çıkan bu haberlere tepki göstermemeleridir. Bu anlayış ve davranışların ne müttefiklik, ne dostluk ne de komşulukla bağdaşır tarafı yoktur. Bu tavırları ile NATO’nun temellerini kendi elleri ile sarsmaktadırlar.”

Yunanistan Batı müstemlekesi

Mavi Vatan Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Genel Sekreteri Selen Akan da, şunları ifade etti: “Türkiye kuruluşundan itibaren barış ve istikrarı savunmuş ve komşuları ile dostane ve barışçıl ilişkiler kurmayı prensip edinmiştir. Ancak Yunanistan, Batı devletleri tarafından Batının müstemlekesi olarak kurulmuş bir devlettir. Dolayısıyla, Yunanistan Türkiye’yi kışkırtmak ve askeri karışıklığa sebebiyet vermekten asla imtina etmez. Zira güvendiği kendi bileği değil, müstemlekesi bulunduğu büyük devletlerdir. Yunanistan bir süredir Fener Rum Patrikhanesi’ne Ekümeniklik sıfatı vermek bunu da kendi kontrol etmek derdindedir. Bunun için basını kullanarak algı oluşturmaya çalışmaktadır. Bu harita da Yunanistan’ın ekümenik hedefi çerçevesinde yaptığı çalışmaların bir ürünüdür. Bu, NATO müttefiki iki ülke arasında yaşanması son derece sıkıntılı bir durumdur. Türkiye’nin toprak bütünlüğüne kast eden paylaşımlarda bulunan Yunanistan, açık şekilde Türkiye ile karşı karşıya gelmeyi göze alırken, arkasına da güç olarak diğer NATO üyeleri ABD’yi ve Fransa’yı almaya çalışmaktadır. Bu ülkelerler Savunma İşbirliği Anlaşmaları yaptığı göz önünde bulundurulduğunda ABD ve Fransa’nın da bu paylaşıma tepki vermemiş olmaları durumu farklı bir noktaya çekmektedir. Zira Türkiye’nin PKK’cı İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı çıkması Batı basınında Türkiye’nin NATO üyeliğinin sorgulanmaya başladığı unutulmamalıdır.”

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close