ABD’nin yeni Ortadoğu planı… İşte hedefteki ülkeler!

Göreve geldiğinden beri Orta Doğu’yla alakalı sinsi planlar yürüten Trump yönetimi, yeni bir planı daha devreye sokmaya hazırlanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile hava sahalarını Katar Airways’e açmaya hazırlanıyor.

ABD’nin sinsi Katar planı!

Milli Gazete’nin Wall Street Journal’dan aktardığı habere göre, bölgede devam eden krizin ABD’nin İran üzerinde tam baskı uygulamasını engelliyor. Katar hava yollarına ait uçakların, komşu Arap ülkelerinin hava sahasına girme yasağı sebebiyle, Katar İran’ın hava sahasını kullanmak zorunda kaldı. Bu durum ise İran’ı memnun ediyor.

“İran’a giden paralar bizim için sıkıntı”

WSJ kaynakların açıklamalarını aktararak, ABD’nin Tahrana uyguladığı ekonomik yaptırımların, İran’a bu sebepten ötürü yeni bir finansal kaynak sağladığını ve bunun kendilerine yeni bir sıkıntı oluşturduğunu yazdı.

ABD’li yetkili ayrıca şunları söyledi; “Katar hava yollarının uçuşları ile İran hazinesine giden para akışı bizim için neredeyse sürekli bir sıkıntı haline geldi.”

ABD’nin İran dilemması!

Trump yönetimi, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında devam eden diplomatik krizin son bulması için kapsamlı bir arabuluculuk çabası içine girmeye hazırlanıyor. Bu plan ile ABD, İran’ı daha kapsamlı bir ekonomik krize sürüklemeyi amaçlıyor.

Ancak diğer taraftan bu planların İran’ın Ortadoğu’daki Lübnan, İran, Suriye ve Yemen gibi çok sayıda ülkedeki genişleme planlarına hizmet ettiği düşünülüyor.

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close