Afganistan’dan ders almadılar! SDM Eş Başkanı: ABD’nin çekilmesi dengesizlik yaratacak

Suriye’deki işbirlikçiler Amerikan askeri varlığını ‘garanti’ olarak görmeye devam ediyor. Suriye Ulusal Koalisyonu’na safları birleştirme çağrısı yapan Ahmed, “Suriye’deki Amerikan varlığı siyasi anlayışın garantisidir” dedi.

ABD’nin 31 Ağustos itibariyle çekildiği Afganistan hezimeti en çok yerli işbirlikçileri açısından hezimet oldu. Ülkede 20 yıl boyunca ABD ile işbirliği yapan yerel bürokratlar, askeri oligarşi ve ekonomik sınıf, ABD’nin Afganistan’ı terk etmesi sonrası Taliban ile baş başa kaldı. Yıllarca fonlanan medya kuruluşlarının önde gelenlerinin bir çoğu bile ABD’ye götürülmedi. Dünya ABD ve işbirlikçilerinin Afganistan’daki hezimetini konuşurken, Suriye’deki işbirlikçiler ise Amerikan askeri varlığını ‘garanti’ olarak görmeye devam ediyor.

İlham Ahmed’den muhalefete birleşme çağrısı

Ekim 2015’te PKK/PYD’nin geniş katılımlı Suriye kolu olarak kurulan Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi uzantısı Suriye Demokratik Meclisi (SDM) Eş Başkanı İlham Ahmed, “Suriye’deki Amerikan varlığı siyasi anlayışın garantisidir” dedi.

Suriye Ulusal Koalisyonu’na “safları birleştirme” çağrısında bulunan Ahmed, Şam, Hama, Kuneytıra, Humus ve İdlib’le iletişim içinde olmak istediklerini kaydetti.

ABD’nin çekilmesi dengesizlik yaratacak

Eş-Şark el-Avsat’a konuşan Ahmed, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesiyle ilgili bir soruya yanıt olarak İlham Ahmed, “Amerika’nın çekilmesi bir tür dengesizlik yaratacaktır, ancak geçmiş deneyimlerden yararlanarak her zaman alternatifler arıyoruz ve müttefiklere sahip olmanın gerekli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Ahmed, “Alternatifler, halkımızın kazanımlarını korumak ve ikinci kez başarısızlığa uğramamak için” ifadelerini kullandı.

Ahmed, röportajında Türkiye’nin Suriye’deki varlığını ise ABD’li yetkililerle konuştuklarını kaydetti.

ABD’nin Afganistan’dan çekildiği süreçte işbirlikçileriyle beraber yaşadığı hezimetin yankıları sürerken Suriye’deki ABD işbirlikçilerinin ABD’yi “garanti” olarak nitelemesi şaşkınlık konusu…

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close