Türkiye’nin Madrid’de gerçekleşen NATO Zirvesi’nde İsveç ve Finlandiya ile imzaladığı üçlü muhtıra sonrası iç kamuoyundaki tartışmaların arttığı Yunanistan’da, kamuoyu Türkiye’ye karşı kışkırtılmaya devam ediyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, “Türkiye’nin Ege adaları üzerindeki egemenliğimizi sorgulaması, onların askerden arındırılmasıyla ilişkilendirdiği yeni anlatısı, özellikle şu anda tedirgin edici ve tehlikelidir” dedi.
“Pozitif gündeme biz son vermedik!”
Dendias, Türkiye ile Yunanistan arasındaki müzakerelerin sona ermesinde kabahatin kendilerinde olmadığını öne sürerek “Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi sürecine, Güven Artırıcı Önlemlere, Keşif Temaslarına, siyasi diyaloğa ve pozitif gündeme biz son vermedik. Yunanistan gerilimi azaltmak istiyor ve Ankara ile açık iletişim kanallarını sürdürmeyi ve her zaman Uluslararası Hukuka dayalı yapıcı bir diyalog kurmayı içtenlikle bekliyor” diye konuştu.
“Yazı ne kadar sakin geçireceğimiz, Türkiye’nin tavrına bağlı!”
Ege’deki çatışma senaryolarına atıf yapan Dendias, “Bu yıl yazı ne kadar sakin geçireceğimiz, Türkiye’nin tavrına bağlı olacak. Türkiye’deki siyasi liderliğin temsilcileri, muhalefet ve çeşitli analistler, Yunanistan’a karşı özel bir sözlü saldırı yarışına girmiş görünüyor. Temelsiz yasal iddialara, anekdot anlatılarına, saçma iddialara ve hatta Başbakan da dahil olmak üzere, Yunan hükümetinin üyelerine yönelik kişisel hakaretlere kadar vardılar. Adil olmak gerekirse, her gün sadece hükümet yetkililerinden değil, Türkiye’nin siyasi dünyasının önemli bir bölümünden ilgili açıklamaları okuyor veya duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Türk kamuoyuna da mesaj veren Dendias, “‘Yunan karşıtı’ ifadelerin son zamanlardaki rekabeti, Türk toplumunun önemli bir bölümünün, özellikle de komşu ülkenin Avrupa perspektifini dört gözle bekleyen, Yunanistan’a karşı hala sahip olduğu dostane duyguları yansıtan insanları etkilemiyor. Ne de olsa, Türk toplumunun Avrupa yanlısı kesimiyle özel bir yakınlık hisseden Yunan toplumunda da aynı şeyler oluyor” değerlendirmesinde bulundu.
“Türkiye’nin Ege adaları üzerindeki egemenliğimizi sorgulaması tehlikeli”
“Adaların askerisizleştirilmesi talebi ise yasal olarak tamamen tutarsız ve esasen komşu ülke tarafından sunulan genel revizyonist anlatım mozaiğinin bir parçasıdır” diyen Dendias, şunları kaydetti:
Yunanistan’ın pozisyonu, Uluslararası Hukuka, uluslararası anlaşmalara, Birleşmiş Milletler Sözleşmesine, devletlerin toprak bütünlüğünü ve ulusal egemenliğini koruma temel hakkına dayanmaktadır. Ayrıca, Türkiye’nin Ege adaları üzerindeki egemenliğimizi sorgulaması, onların askerden arındırılmasıyla ilişkilendirdiği yeni anlatısı, özellikle şu anda tedirgin edici ve tehlikelidir. Bu nedenle Yunanistan, hem ortaklarını hem de uluslararası kamuoyunu bilgilendirmek için kampanyasını yoğunlaştırdı, esasen Türk iddialarını yerle bir eden tepkilerin çoğunun yaşanmasının diğer devletlerin de bu iddiaların mantığa dayalı olmadığını fark ettiklerini gösteriyor.