Macaristan’da 6’lı muhalefet büyük yenilgi aldı! Orban seçimin galibi…

Macaristan’daki 6 muhalefet partisinin oluşturduğu ittifaka karşı galibiyet elde eden Orban, “Seçim zaferimiz aydan görülüyor ama Brüksel’den görülmüyor, Soros’un Macar soluna harcadığı paralar boşa gitti” dedi. Diğer taraftan Macaristan’daki 6’lı muhalefet partisi; Türkiye’de CHP, İyi Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Deva Partisi ve Gelecek Partisi’nin oluşturduğu 6’lı masaya benzetildi.

Macaristan’da halk dün genel seçim için halk sandık başına gitti. Halihazırda hükümette yer alan Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) ve Hristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) koalisyonu, Batı’nın desteklediği altılı muhalefete karşı kazandı.

Orban zaferini ilan etti, Soros’u suçladı

Kesin olmayan sonuçlara göre; mevcut Başbakan Viktor Orban liderliğindeki Fidesz-KNDP koalisyonu oyların yüzde 50’sini alırken; Demokratik Koalisyonu (DK), Jobbik, Momentum, Macaristan Sosyalist Partisi (MSZP), Macaristan Yeşiller Partisi (LMP) ve Macaristan için Diyalog Partisi’nin (PM) oluşturduğu çatı oluşumu “Macaristan için Birlik” oyların ancak yüzde 41’ini alabildi.

Orban, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Seçim zaferimiz aydan görülüyor ama Brüksel’den görülmüyor, Soros’un Macar soluna harcadığı paralar boşa gitti” dedi.

Türkiye’ye benzetildi

Macaristan’daki seçim sonuçları Türkiye’de de gündem oldu. Macaristan’daki 6’lı muhalefet partisi; Türkiye’de CHP, İyi Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Deva Partisi ve Gelecek Partisi’nin oluşturduğu 6’lı masaya benzetildi.

Emekli Albay Yusuf Alabarda Macaristan’daki seçim sonuçlarına ilişkin “Macaristan’da Orban, Sorosçu 6’lı ittifaka karşı net bir seçim zaferi elde etti” ifadelerini kullanırken, Sabah gazetesi yazarı Haşmet Babaoğlu, “Foncular Macaristan’daki seçimlere ağlıyor… Onların altılı ganyanı yattı…” dedi.

 

Aktivist yazar Cengiz Alğan ise “Küreselciler bir tokadı da Macaristan’da yedi. Oyların çoğu sayıldı. Orban’a karşı birleşen 6’lı ganyancılar (evet, bizdeki gibi) %33, Orban %55.” ifadelerini kullandı. Gazeteci Zihni Çakır da “Türkiye’de muhalefete yükledikleri projenin bir benzerini Macaristan’da denediler, 6’lı ittifakın karşılaştığı sonuç hüsran” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close