CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri Temmuz ayında 5’inci toplantısını yapacak.
İYİ Parti’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan 6’lı zirve, tarih olarak Haziran ayının son pazar günü 26 Haziran önerilmesine karşılık bazı liderlerin programlarının uygun olmaması nedeniyle 3 Temmuz Pazar günü toplantının yapılması kararlaştırıldı.
Bu tarihler ne anlama geliyor?
6’lı masanın toplantı tarihleri zihinlerde soru işaretlerine yol açıyor. İlk toplantısını 28 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştiren muhalefet partileri, ikinci toplantılarını 27 Mart, üçüncü toplantılarını 24 Nisan, dördüncü toplantıyı 29 Mayıs’ta gerçekleştirmişti.
Bu tarihlerden özellikle 28 Şubat, 24 Nisan, 29 Mayıs ve 3 Temmuz tarihleri özel önem taşıyor…
28 Şubat
6’lı masanın ilk toplantısını 28 Şubat’ta yapması, Türkiye’nin dikkatini bu tarihe çekmişti. 28 Şubat 1997’de gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu’nda Türkiye’nin son 20 yılına damga vuran pek çok karar alındı. Bu kararlar arasında başörtülülerin üniversitelere girişini engelleyen kılık kıyafet yönetmeliklerinin uygulanması, İmam Hatip Okullarının kapatılması ve İmam Hatip Liseleri’ne katsayı uygulamasının başlatılması ve Kur’an kurslarının kapatılması gibi uygulamalar da yer aldı. 28 Şubat MGK’sından kısa bir süre sonra da Necmettin Erbakan ve Tansu Çiller ortaklığında kurulan Refah-Yol Hükümeti, hükûmetten düştü.
24 Nisan
6’lı masanın 3’üncü toplantısını gerçekleştirdiği 24 Nisan tarihi ise Osmanlı Devleti’nin çöküş sürecinde Türkiye aleyhtarı kampanyaların başlatılması açısından büyük önem taşıyor. “Ermeni aydınların sürgün” tarihi olarak ABD’deki Ermeni lobisi ve Ermenistan devleti tarafından sürekli gündemde tutulan bu tarihte Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşında başkent İstanbul’daki Ermeni toplumunun önde gelen insanları tutuklayıp tehcir ettiği propagandası yapılıyor. ABD Başkanları da her yıl bu tarihte Türkiye üzerinde bir baskı kurarak bu tarihi “soykırımı tanıma” bağlamında kullanıyor.
29 Mayıs
Partilerin bir diğer buluşma tarihi olan 29 Mayıs ise Türkiye açısından büyük önem taşıyor. 29 Mayıs 1453’te Osmanlı Devleti padişahı Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethetti. İstanbul’un fethi hem Türk tarihi hem de Dünya tarihi açısından büyük bir öneme sahip… 2022 yılında İstanbul’un fethinin 569. yılı kutlandı.
3 Temmuz
Muhalefet partilerinin 5’inci toplantısını gerçekleştireceği 3 Temmuz tarihi ise 2 Temmuz’un devamı olarak Türkiye’nin karanlık yılları olarak kayda geçen 90’lı yıllarda Sivas’ta gerçekleşen bir toplantı sırasında 33 kişinin yanarak ölmesiyle hatırlanıyor. 2 Temmuz 1999’da Sivas’ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nin yakılması sonucu 33 yazarın yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmeleri ile hatırlanıyor.
6’lı masada entrika bitmiyor… Bir tarafta anket savaşları, diğer taraftan HDP baskısı!
Sekreterya kurulacak
Muhalefet partilerinin 3 Temmuz’daki toplantısında liderlerin toplantı süresinin azaltılması için liderlerin kurmaylarından oluşacak bir sekretarya oluşturulması kararlaştırıldı. Buna göre bu sekretarya ön çalışma yapacak ve liderler yalnızca var ise bir anlaşmazlık onu giderecek ve son rötuşları yapacak. Böylece 6’lı zirvede geçirilen süre azaltılacak.