Kovid-19’un sosyoekonomik etkileri İZÜ’de tartışıldı

Koronavirüs pandemisinin sosyoekonomik etkileri İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi tarafından düzenlenen online konferansta tartışıldı.

Koronavirüs salgının sosyo-ekonomik etkileri alanında uzman isimlerin internet üzerinden katıldığı konferansta tartışıldı. Moderatörlüğünü İZÜ İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak’ın yaptığı konferansta, salgın ve salgın sonrasının etkilerini İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, İbn Haldun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Erdal, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet F. Aysan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erdal T. Karagöl anlattı.

“Çinliler bizi önemli bir yere götürebilir!”

Konferansta, tarihte de benzer salgın örneklerinin yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Bu salgınlar, para ve kredi mekanizmasını değiştirecek ya da çok önemli etkileri olacak. Çinliler para ve kredide bizi önemli bir yere götürebilir” dedi.

Tarihte yaşanan diğer salgın hastalıklardan örnekler veren Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Tarihi günler yaşıyoruz. Koronavirüs sebebiyle tarih hükmünü veriyor ve biz bunun tanıkları olarak uyum sağlamaya çalışıyoruz. Belki kongrelerimizi de böyle organize edeceğiz. Eğitime yönelik sonuçlarını da bu şekilde tecrübe ettik” diye konuştu.

Tarihte de önemli sonuçları oldu

Tarihin belli dönemlerinde de bu salgınların yaşandığını ve çok önemli sonuçları olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Bulut, “İçinde bulunduğumuz pandeminin şu andan itibaren sonuçlarını görmeye başladık. Bu süreçte para ve kredi mekanizması hakikaten değişecek ya da çok önemli etki ile karşılaşacak. Kredi mekanizmasında Müslümanların da önemli etkisi var. Çinliler para ve kredi de bizi önemli bir yere götürecek” dedi.

“Değerlere sahip çıkmalıyız”

Koronavirüs salgınıyla birlikte Türkiye’de çok önemli tedbirler alındığını söyleyen Prof. Dr. Bulut, İZÜ internet sitesinde yer alan açıklamasına göre; “Sahip olduğumuz değerlerin altının çizilmesinde önem var. Bu değerlere sahip çıkarsak, sosyoekonomik etkiler daha az olacaktır. Büyük salgınların sistemsel iktisat paradigmasının değişmesinde önemli rolü var. Müslümanlar geçmişte yaşanan salgınlarda büyük nüfus kayıplarıyla karşılaşmadı. Bunun en önemli nedeni su sistemi ve temizlik anlayışı. Sıtma, cüzzam gibi salgınları dikkate aldığımızda bunların hepsine karşı Müslümanların benimsedikleri hayat tarzı önemli etkiye sahip” diye konuştu.

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close