İsmailağa Cemaati Lideri Mahmut Ustaosmanoğlu Hocaefendi Fatih Camii’nden son yolculuğuna Fatih Camii’nden uğurlandı. Nakşibendi tarikatının İsmailağa kolunun şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu’nun Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazı öncesinde, çevrede yoğunluk yaşandı. Cenaze namazına katılmak isteyenler erken saatlerde camiye yürüdü.
Cenaze namazı için on binler cami avlusunda saf tutarken, milyonu aşkın insan da caminin bulunduğu bölgede cenaze namazını kıldı.
Cenazeye Erdoğan da katıldı
Fatih Camii’nde düzenlenen cenaze töreninde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cuma namazını kıldırdı. Ustaosmanoğlu’nun cenaze namazı ise henüz kılınmadı. Cenaze törenine ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, AKP Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davuoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katıldığı görüldü. Kamuoyunda Cübbeli Ahmet olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü de cenaze törenine katılan isimler arasında.
“Hasan Efendi’yi bırakıyorum”
Mahmut Efendi’nin oğlu Ahmet Ustaosmanoğlu, cenaze namazında İsmailağa Cemaati’nin yeni liderinin kim olacağını şu sözlerle açıkladı:
Şu tabiri kullanarak bize bu görevi, vasiyeti anlatmamızı söylemişti: Benden sonra tabirini kullanarak, “Son nefesimi kullanana kadar ben cemaatimin başındayım. Yerime Hasan Efendi’yi cemaatimizin başına bırakıyorum” Allah hepinizden razı olsun.
HASAN KILIÇ KİMDİR?
Hasan Kılıç 1930 Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Çaybaşı köyünde dünyaya geldi. İlk talebeliği mahallesindeki evinde okudu. Bursa’da askerlik hizmetini yapan Hasan Efendi’ye manevî dersimi Nuri Efendi vermişti. .
Mehmet Rüştü Âşıkkkutlu Hoca’dan talim dersleri aldı. Balaban köyünde Hoca Abdülvehhap Efendi’den Arapça okudu. Öğretmen Hacı Dursun Feyzi Güven Hoca Efendi’den fıkıh, tefsir, hadis gibi dinî bilgileri öğrenerek 16 yaşında icazet aldı.
Gençliğinin ilk yıllarında civar köylerdeki hocalardan ders aldı. On altı yaşında icazet aldı. Bunun üzerine köyünde ders vermeye başladı. Erken yaşta, daha askerlik çağına gelmeden talebelerine icazet verdi. 1951 yılı Ramazan ayında, Sivas ili Divriği ilçesine vaiz olarak atandı.
Yaptığı dinî sohbetlerle çevresindeki insanların dikkatini çekti. Teyzesinin kızı Zehra Hanım’la evlendiğinde 16 yaşındaydı. Ahmet, Abdullah ve Fatıma isminde üç çocuğu vardır. 1952 yılının sonlarında şeyhi Ahıskalı Ali Haydar Efendi ile tanıştı. Askerlik sonrası şeyhi Ahıskalı Ali Haydar Efendi, onu İsmailağa Camii’ne imam tayin etmek için davet etti.
1954’te İsmailağa’da imamlığa başladı. 1996’da 65 yaşını doldurduğu için aynı camiden emekli oldu. 2010 yılında İstanbul’da düzenlenen “Uluslararası İnsanlığa Hizmet Sempozyumu”ndan sonra kendisine “İslam’a Üstün Hizmet” ödülü verildi.
Mahmut Efendi Hazretleri, İlk eşi Zehra Ustaosmanoğlu’nun ölümünün ardından Müşerref Ustaosmanoğlu ile evlendi.
Haziran ayında enfeksiyona bağlı böbrek rahatsızlığı sebebiyle hastanede tedavi altına alınan Mahmut Ustaosmanoğlu, 23 Haziran 2022’de vefat etti. Mahmut Efendi Hazretleri, 93 yaşında hakk’a yürüdü. Hasan Kılıç Hoacefendi, ayrıca yine İsmailağa çevresinden Hüsnü Kılıç’ın da babası olarak biliniyor.