Meral Akşener’in “Ben başbakan adayıyım” açıklaması… Yenilen pehlivan güreşe doydu mu?

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in “Ben Cumhurbaşkanı adayı değilim. Başbakanlığa adayım” açıklaması siyaset dünyasında büyük bir yankı bulurken, Akşener’in bu sözlerinin temelleri aslında uzunca zamandır örülüyordu. Akşener, haziran ayında "Kiminle alacaksak, aday o olmalıdır" demişti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı canlı yayında Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda açıklamalarda bulundu. Akşener, “Ben Cumhurbaşkanı adayı değilim. Bunu bir kaç defa daha söyledim ama anlaşılmadı. Burada net bir şekilde açıklayayım. Cumhurbaşkanlığına aday değilim. Başbakanlığa adayım” dedi.

Akşener’in programda söylediği “Bunu bir kaç defa daha söyledim ama anlaşılmadı” sözleri, kendisinin daha önce cumhurbaşkanlığına aday olmadığını ne zaman açıkladığı hatırlanamadığı için merak konusu oldu.

Ustalıkla örülen “Aday olmayacağım” duvarı

Siyasi analistler, Akşener’in böyle bir açıklamasını hatırlayamasa da Akşener’in son açıklaması, uzunca bir zamandır ustalıkla örülen duvarın finali niteliğinde oldu.

Millet İttifakı’nın büyük ortağı CHP için de birden fazla isim Cumhurbaşkanlığı adaylığı için nabız yoklarken, İYİ Parti lideri Akşener ise geçtiğimiz haziran ayında yaptığı açıklamada “Kiminle alacaksak, aday o olmalıdır” dedi. Akşener, ittifak olarak masaya oturulduğunda bir noktaya varılacağını, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu konuda “son derece akılcı ve iyi niyetli davrandığını” ekledi.

Akşener, Temmuz ayında yaptığı bir başka açıklamada ise aynı konuda “Bunun yolunda ‘Türkiye’nin önünü tıkayacak bir şahıs olmayacağım’ dedim” ifadelerini kullandı. Akşener, bu konuşmasında da “Birincisi Sayın Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusu elbette hakkıdır, elbette saygı duyulması gereken bir durum” demişti.

‘Her durumda aday’dan ‘Daha önce de söyledim’e…

Ancak Akşener’in Cumhurbaşkanlığı sisteminde Cumhurbaşkanlığı makamına aday olmaması durumu ilkesel değil. Çünkü, Akşener Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ihdasından sonra gerçekleşen seçimlerde 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisinin adayı olmuştu. İYİ Parti’den 23 Nisan 2018’de yapılan açıklamada “Sayın Meral Akşener her durumda Cumhurbaşkanı adayı olacaktır. Milletimiz bizden bunu açık ve net olarak beklemektedir. Bu yol nereye kadar giderse, oraya kadar gitmekte kararlıyız” ifadeleri kullanılmıştı. Akşener, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle sonuçlanan 24 Haziran seçimlerinde % 7,33 oyla dördüncü olmuştu. Akşener’in son açıklaması, artık Erdoğan ile güreş sahnesine çıkmak istememesi şeklinde yorumlandı.

CHP-İYİ Parti arasında kara kedi mi dolaşıyor? Millet İttifakı’nda açmaz çok!

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close