Önceki gün açıklanan büyüme rakamları, Türk siyasetinin bir kez daha ekonomi eksenli tartışma konusu oldu. Hükümet ve hükümete yakın medya, büyüme rakamlarıyla yeni cumhuriyet rekoru kırıldığını ifade ederken, muhalefet ve muhalefet medyası ise açıklanan büyüme rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ve gerçek rakamların açıklanan rakamların çok altında olduğu görüşünde. Dahası ve en önemlisi de var olan büyümenin de halka yansımadığını sıklıkla vurguluyorlar.
Büyüme rakamları ne diyor?
Habere odaklanacak olursak; Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre Türkiye’nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası (GSYH) cari fiyatlarla 1 trilyon 581 milyar 120 milyon lira (188 milyar 566 milyon dolar) büyüklüğe ulaştı. 2020 yılı ikinci çeyreğinde yani Nisan-Haziran aralığında Türkiye’nin GSYH’sı 1 trilyon 37 milyar 693 milyon lira (152 milyar 585 milyon dolar) olarak kayıtlara geçmişti. Kişi başı milli gelir ise ikinci çeyrek itibariyle hesaplandığında 9 bin 150 dolara yükseldi.
Hangi sektörler büyüdü?
Muhalefetin yıllardır üzerinde durduğu konu büyümenin inşaat başta olmak üzere hizmet ve bankacılık sektörü gibi alanlarla sınırlı kaldığı görüşüydü. Bu da büyümenin halka yansımamasının gerekçesini teşkil ediyordu. Ancak bu yıl açıklanan büyüme rakamları oldukça farklı bir tablo gösterdi: Üretim yöntemiyle ekonomik büyümede hizmetler yüzde 45,8, sanayi yüzde 40,5, imalat sanayii yüzde 43,40 arttı. İdari ve destek hizmetleri yüzde 32,4, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 25,3, insan sağlığı ve sosyal hizmetler yüzde 8,5, gayrimenkul yüzde 3,7, inşaat yüzde 3,1 arttı. Yani sanayi yüzde 40,5 artarken inşaat sadece yüzde 3,1 arttı. Dolayısıyla büyüme rakamları aslında sanayi tipi üretimin artışını gösteriyor.
Medya nasıl gördü?
Medya ise bu rakamları yayınlarken ideolojik yayıncılık saiklerinin dışına çıkamadı. Yeni Şafak büyüme rakamlarını manşetten “Üretimle yüzde 21.7 büyüdük” başlığıyla verirken, Takvim gazetesi “Büyüksün Türkiye” manşetiyle çıktı. Muhaliflerden Cumhuriyet, birinci sayfasında “Yoksullaştıran büyüme” başlığının altında gerçeklerle çelişen “İmalat sanayisindeki küçülme alarm verici sonuçlar içeriyor” ifadelerine yer verdi. İYİ Parti’nin yayın organı Yeniçağ, “Madem %21 büyüdük o halde bölüşelim” manşetiyle çıktı. Korkusuz’un manşeti ise “Ekonomi büyüyor ama halk yoksullaşıyor” oldu.