Türkiye’yi tehdit eden Yunanistan neye güveniyor? İşte askeri detaylar!

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, 'Egemenlik haklarımızı korumak için askeri operasyon dahil elimizden geleni yaparız' tehdidini savururken, askeri veriler, Yunanistan karşısında Türkiye’nin açıkça üstünlüğünü ortaya koyuyor. Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik kullandığı tehditkar dil ise Yunanistan’ın Batılı devletleri arkasına alma stratejisi olarak yorumlanıyor

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki arama-sondaj faaliyetlerini genişletme hamlesi Yunanistan’ı rahatsız etti. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, ‘Egemenlik haklarımızı korumak için askeri operasyon dahil elimizden geleni yaparız’ tehdidini savurdu.

Açıkça tehdit etti

Yunan Star televizyonuna yaptığı açıklamada Panagiotopoulos, Türkiye’yi açıkça tehdit ederek “Türkiye son zamanlarda oldukça agresif davranıyor. Yunanistan’ın genel anlamda saldırganlık eğilimi gösteren bu tür bir davranışla tek başaçıkma yönteminin, bir yandan kendi diplomatik silahını kullanmak, diğer yandan Silahlı Kuvvetleri’nin caydırıcı gücünü arttırmak olduğuna inanıyorum” dedi. Panagiotopoulos, “Tam olarak öyleyiz” ifadesini kullandı.

Sputnik’in aktardığına göre Panagiotopoulos, “Her türlü senaryoya hazırlanıyoruz. Elbette bu olasılıklar arasında askeri müdahale de var. Bunu yapmak istemiyoruz, ancak egemenlik haklarımızı azami derecede korumak için mümkün olan her şeyi yapacağımızın anlaşılmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

Marifet değil ahmaklık!

Askeri veriler, Yunanistan karşısında Türkiye’nin açıkça üstünlüğünü ortaya koyarken, Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik kullandığı dil ise Yunanistan’ın Batılı devletleri arkasına alma stratejisi olarak yorumlanıyor. Yazar Volkan Özdemir, Yunan Bakan’ın açıklamalarını sosyal medyadan şöyle yorumladı:

100 yıl önce İngiltere, 100 yıl sonra ABD eliyle Türkiye’ye karşı savaşa hazırlanmak marifet değil ahmaklıktır! Hazırlığa cevap sert olur. Sayın Yunanistan Savunma Bakanı; siz en iyisi Ege ve 12 Adalarda balık ve turist avlamaya devam edin! Sonra avlayamayabilirsiniz…

İşte Türkiye-Yunanistan askeri kapasite kıyaslaması

Türkiye ile Yunanistan’ın mevcut askeri güçlerini kıyaslamada kullanılabilece son veriler Global Fire Power 2019 yılı askeri güç sıralamasından edinilebiliyor. Türkiye’nin 81 milyon 257 bin 239’luk nüfusuna karşılık Yunanistan nüfusu 10 milyon 761 bin 523. İki ülkenin savunma bütçeleri arasındaki kıyaslamada ise Türkiye’nin yıllık savunma bütçesi Türkiye 8.600.000.000 iken Yunanistan’ın 6.540.000.000. Dünya askeri güç sıralamasında ise Türkiye 9’uncu, Yunanistan 28’inci sırada.

Türkiye ve Yunanistan’ın askeri güç sıralaması şu şekilde:

  • Toplam askeri personel sayısı:  Türkiye: 735.000 – Yunanistan: 365.500
  • Toplam helikopter sayısı: Türkiye 492 – Yunanistan 227
  • Askeri rezerv gücü: Türkiye 380.000 – Yunanistan 22.500
  • Aktif Askeri personel sayısı: Türkiye 355.000 – Yunanistan 14.000
  • Denizaltı sayısı: Türkiye 12 – Yunanistan 11
  • Fırkateyn sayısı: Türkiye 16 – Yunanistan 13
  • Roket fırlatan silah sayısı: Türkiye 350 – Yunanistan 152
  • Savaş uçağı sayısı: Türkiye 207 – Yunanistan 187
  • Tank gücü: Türkiye 3200 – Yunanistan 1254
Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close